Wat kost 1 kWh?

Elke energieleverancier heeft andere kosten voor de energie die je verbruikt en dus verschillen de kosten van 1 kWh ook per bedrijf. Hoeveel kWh je precies verbruikt in een maand, kun je terugvinden op je maandelijkse factuur. Dit aantal wordt namelijk vermenigvuldigd met de prijs die je betaalt per kWh. Maar wat is eigenlijk de gemiddelde prijs van 1 kWh?

Wat is een kWh?

Om meer te snappen over de kosten van een kWh, moet je natuurlijk eerst weten wat het precies inhoudt. Een kWh, oftewel kilowattuur, is de eenheid waarmee energie aangeduid wordt. Op zo’n beetje elk elektrisch apparaat staat vermeld hoeveel watt het precies verbruikt. Duizend watt staat gelijk aan één kilowatt. Een kilowattuur vertelt hoeveel kilowatt een apparaat verbruikt per uur. Als een apparaat dus in een uur tijd 1 kilowatt gebruikt, dan heb je 1 kWh aan energie verbruikt. Dat wil zeggen dat op het apparaat dan een vermogen van 1000 watt aan staat geduid. Wanneer er op een apparaat bijvoorbeeld 400 Watt staat, dan heeft hij na twee uur 0,8 kWh verbruikt. Houd er rekening mee dat een huishouden gemiddeld 3500 kWh per jaar verbruikt.

De gemiddelde prijs voor 1 kWh

In Nederland ligt de gemiddelde prijs per verbruikte kWh tussen de €0,20 en de €0,23. Het kale tarief is €0,063 per kWh. Samen met de kosten van de energiebelasting en de ODE wordt de prijs per KWh bepaald. De precieze prijs hangt af van de energieleverancier, want zij bieden verschillende prijzen aan. Met de huidige energieprijzen ontwikkeling is de verwachting dat deze prijs flink zal stijgen. Wel zullen deze niet heel erg veel van elkaar afwijken, omdat ze natuurlijk wel klanten willen behouden. Ook hangt de prijs nog van andere factoren af. Het soort energiecontract dat je hebt, bijvoorbeeld. Zo kun je kiezen voor een contract met een looptijd van één of twee jaar, of eentje dat maandelijks opzegbaar is. Vaak betaal je voor een contract dat je maandelijks op kunt zeggen iets meer, omdat de leverancier dan minder zekerheid heeft.

Enkel tarief en dubbel tarief

Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een contract met een enkel tarief en een contract met een dubbel tarief. Bij een enkel tarief betaal je de hele dag hetzelfde bedrag voor een kWh stroom, zowel overdag als ‘s nachts. Je kunt echter ook kiezen voor een dubbel tarief. Je betaalt dan tijdens de daluren minder geld voor een kWh dan tijdens de piekuren. De daluren gaan dan meestal om 23:00 uur in en duurt tot 07:00 uur. Als je er dan voor kiest om ‘s nachts de vaatwasser aan te zetten, betaal je hier dus minder voor dan wanneer je hem overdag aanzet. Je kunt alleen maar kiezen voor een dubbel tarief als je een elektriciteitsmeter hebt met twee telwerken.

Plaats een reactie