Gemiddelde energiekosten per maand

Energiekosten zijn iets dat elke maand weer terugkomt en waar iedereen die een eigen woning heeft mee te maken krijgt. Daarom is het belangrijk om goed te kijken hoeveel je ongeveer kwijt bent elke maand, zodat je ook weet waar je aan toe bent. Gelukkig kun je heel gemakkelijk verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

Gemiddelde energiekosten

Natuurlijk verschillen de gemiddelde elektriciteitskosten per huishouden. Dit hangt van een aantal factoren af, zoals de grootte van je huis en ook de grootte van het huishouden. Aan de ene kant gebruiken Nederlanders steeds meer elektrische apparaten zoals computers en tablets, maar deze worden ook steeds duurzamer. Gemiddeld moet je rekenen op elektriciteitskosten van zo’n €30,- per maand per huishouden van 1 persoon. Dat betekent niet dat een huishouden van twee personen meteen €60,- kwijt is aan elektriciteit per maand. De verwarming gaat bijvoorbeeld niet hoger wanneer je met twee mensen bent. Je hebt dus sowieso te maken met bepaalde basiskosten. Zo heb je bijvoorbeeld een verwarming die het huis warm houdt en een lamp om de kamer te verlichten.

Toch is een huishouden van twee personen gemiddeld wel meer geld kwijt, want je gebruikt waarschijnlijk meer apparaten en daarmee ook meer elektriciteit. Gemiddeld zijn de elektriciteitskosten voor een huishouden van twee personen €55,- per maand. Voor drie personen zijn de gemiddelde maandelijkse elektriciteitskosten zo’n €69,-. De gemiddelde prijs gaat dus wel steeds omhoog naarmate er meer mensen in een huis wonen. Bij vier personen liggen de gemiddelde kosten voor elektriciteit namelijk op €77,- per maand en bij vijf mensen betaal je gemiddeld €94,- per maand.

De gasprijs

Naast elektriciteit betaal je natuurlijk ook voor gas. Ondanks dat het aantal steeds verder daalt, hebben de meeste huizen nog altijd een gasaansluiting. De hoogte van de gasprijs hangt vooral af van het soort huis. Bij een vrijstaande woning ben je het meeste geld kwijt, namelijk zo’n €130,- per maand. Een twee onder één kap woning is iets goedkoper: je bent dan meestal €102,- per maand kwijt aan gas. Bij een hoekwoning is dit €98. Als je een tussenwoning hebt is dit nog minder, namelijk €85,- per maand. Het goedkoopste is een flat of appartement, want dan betaal je zo’n €63,- per maand.

Waaruit bestaan de energiekosten?

De energiekosten die je elke maand betaalt, zijn de elektriciteitskosten en de kosten voor het gas. Als je een gemiddeld Nederlands gezin hebt dat uit vier personen bestaat en in een rijtjeshuis woont, dan ben je dus zo’n €77,- per maand kwijt aan elektriciteit en €85,- aan gas. Gemiddeld betaal je dan elke maand tussen de €150,- en de €160,- aan energiekosten. Dat komt neer op een jaarprijs van tussen de €1800,- en €2000,-.

Plaats een reactie