Verwachting energieprijzen 2022

De energieprijzen zijn constant in beweging en veranderen dus constant. Het kan zomaar zijn dat een contract voor een bepaald bedrag aan wordt geboden en dat het de dag erna alweer voor een andere prijs wordt aangeboden. Omdat je best veel geld kwijt bent aan energie elke maand, is het wel handig om te weten wat de prijsverwachtingen van 2022 zijn.

Verwachte energieprijzen 2021/2022

Omdat de energieprijs zo vaak verandert, is het lastig om te zeggen hoe duur de prijs van energie precies wordt. In 2020 lag de gemiddelde prijs voor een kWh stroom tussen de €0,20 en de €0,23. Voor gas betaalde je tussen de €0,69 en de €0,76. De energieprijzen verwachting voor 2022 is dat het allemaal iets goedkoper wordt. Je betaalt dan dus minder voor de stroom en het gas dat je verbruikt. Wat wel omhoog gaat, zijn de vaste leveringskosten. Hier heb je namelijk geen invloed op. Waar je wel invloed op hebt, is natuurlijk je eigen verbruik.

Voor stroom ben je in 2022 tussen de €0,21 en de € 0,23 per kWh kwijt. De prijs voor gas ligt dan tussen de €0,75 en de €0,80 per kubieke meter. Natuurlijk moet je ook nog rekening houden met de vaste leveringskosten. Dit ligt ongeveer tussen de €120 en de €215 per jaar. Zoals je ziet, verschilt dit enorm. Wat je hiervoor precies betaalt, hangt af van de energieleverancier die je kiest. Het is dus verstandig om verschillende leverancier met elkaar te vergelijken. Je kunt dan ook invullen hoe groot je huishouden is en hoeveel je ongeveer verbruikt. Zo kun je heel snel en eenvoudig zien bij welk bedrijf je het goedkoopste uit bent.

Zakelijke energie

Ook de zakelijke energieprijzen veranderen natuurlijk. Zo wordt elektriciteit iets goedkoper, maar stijgt de prijs van gas juist. De netbeheerkosten worden verhoogd zodat de klimaatdoelen behaald kunnen worden, maar de heffingskorting op de energiebelasting stijgt juist. Uiteindelijk zijn de kosten van zakelijke energie in 2022 dan iets gestegen ten opzichte van het jaar 2020. Dat betekent niet dat elk bedrijf meer geld kwijt is aan energie in 2022. Als je maar weinig verbruikt, kan het namelijk zo zijn dat je iets goedkoper uit bent.

Hoe wordt een energieprijs bepaald?

Ten eerste wordt er gekeken naar de kale prijs voor de energie. Samen met deze prijs, de ODE en de energiebelasting wordt dan de energieprijs bepaald. ODE staat voor opslag duurzame energie. Het is een verhoging van de energieprijzen en hiermee wordt de subsidie Stimulering Duurzame Energie betaald. Er wordt dan dus geld verdiend en dit geld wordt uitgegevn aan bepaalde projecten waar duurzame groene energie mee op wordt gewekt. Voorbeelden hiervan zijn zonnepanelen, windmolens en biomassa.

Plaats een reactie