De energieleveranciers veranderen twee keer per jaar hun tarieven voor energie. Dit gebeurt in januari en in juli. Het kan dan zijn dat de prijzen iets omhoog gaan, maar het kan ook zijn dat ze een beetje dalen. Dit hangt van verschillende factoren af. De kosten die je elke maand betaalt voor energie zijn namelijk niet alleen de energie die je daadwerkelijk verbruikt. Hier komt nog veel meer bij kijken.
Energieprijzen verwachting
Meestal stijgen de energieprijzen elk jaar een beetje. Vanaf 2019 is de energiebelasting echter iets omlaag gegaan, waardoor de energieprijzen over het algemeen ook iets zijn gedaald. Hierdoor betalen de meeste huishoudens nu iets minder aan energie dan bijvoorbeeld een paar jaar geleden. Echter is het niet zo mooi als het klinkt, want de energierekening bestaat uit nog meer onderdelen, waaronder de netbeheerkosten. Er wordt verwacht dat deze de komende jaren gaat stijgen. Het zou dus zomaar eens kunnen zijn dat de komende jaren de energieprijs gaat stijgen.
Daarnaast moet je er ook nog rekening mee houden dat de prijs van gas waarschijnlijk ook gaat stijgen de komende tijd. Het gebruik van gas is namelijk niet goed voor het milieu en dit wordt dan ook zoveel mogelijk ontmoedigd. Een manier om vermindering van het gasgebruik te verwezenlijken, is door de gasprijs te laten stijgen. Daar staat dan tegenover dat het gebruik van duurzame energie gestimuleerd moet worden en dat gaat door middel van een daling van de stroomkosten.
Vaste of variabele prijs
Wanneer je een nieuw energiecontract afsluit, kun je kiezen tussen een contract met een vaste prijs en een contract met een variabele prijs. De naam zegt al een beetje wat het is. Bij een vaste prijs betaal je namelijk gedurende het hele contract dezelfde prijs voor de energie die je verbruikt. Dit kan voor één jaar, maar ook voor bijvoorbeeld drie jaar. Het voordeel hiervan is dat je weet waar je aan toe bent en hoeveel je ongeveer kwijt zal zijn aan energie. Als de energieprijs omhoog gaat, dan ben je voordeliger uit omdat jouw energieprijs hetzelfde blijft. Echter heeft een vaste prijs ook een nadeel. Want als de prijzen omlaag gaan, ben jij dus duurder uit.
Bij een contract met een variabele prijs verandert de prijs van de energie. Wanneer deze omlaag gaat, betaal je ook minder en wanneer deze omhoog gaat, betaal je ook meer. Dit kan erg handig zijn wanneer de energieprijs daalt. Aan de andere kant kan het dus ook zijn dat je meer moet gaan betalen wanneer het flink stijgt. Daarnaast heb je hierbij geen zekerheid van wat je moet betalen, iets wat je bij een contract met een vaste prijs wel hebt. Het is daarom verstandig om naar de ontwikkeling van de energieprijzen te kijken.
Verwachting energieprijzen (komende jaren)
Als we kijken naar de energieprijzen van de afgelopen jaren in een grafiek, dan zien we een stijgende lijn. We verwachten dat ook de komende jaren de energieprijzen omhoog zullen gaan. Een goede oplossing is het investeren in zonnepanelen. Zo kun je zelf groene energie opwekken, waardoor je niet meer afhankelijk bent van de energieprijzen ontwikkeling bij energieleveranciers. Wist je dat zonnepanelen een terugverdientijd hebben van slechts 10 jaar? De investering heb je al binnen 10 jaar terug verdient en daarna bespaar je maandelijks enorm veel geld op je energierekening!
Een andere oplossing om minder energiekosten te betalen is het vergelijken van alle energieleveranciers via Pricewise.nl. Via deze website is het ontzettend eenvoudig om alle leveranciers met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de goedkoopste energieleverancier hebt en nooit teveel betaald voor je stroom. Met de energieprijzen verwachting dat de tarieven omhoog gaan is het verstandig om nu alvast te vergelijken. Wil je weten hoeveel geld jij maandelijks kunt besparen op energiekosten? Check het op Pricewise!